Danmark mangler en lysdesigneruddannelse

Eksperter: Kommuner og erhverv risikerer milliontab uden lysdesigneruddannelse.


I modsætning til nabolandene har Danmark ikke en decideret uddannelse i lysdesign. Det kan koste dyrt på flere områder, skriver fagbladet Elektrikeren:


– Der bliver lavet alt for meget dårlig belysning i Danmark. Vi ville få meget mere for pengene, hvis der var uddannede folk, der tog sig af det. Der er en voldsom stigning i interessen fra både private bygherrer og kommuner. Men for eksempel i kommunerne har kun meget få forstand på belysning, og her er der millioninvesteringer i disse år.


Sådan siger Allan Ruberg til Elektrikeren. Han er leder af nordens største belysningsrådgivningsfirma ÅF Lighting. Virksomheden har netop vundet belysningsopgaverne i forbindelse med Femern-forbindelsen, Slussen i Stockholm – en opgave, hvor der er sat 30 millioner kroner af alene til belysningsrådgivning – en ny belysningsplan for det centrale Oslo samt opgaver i forbindelse med Vestkinas største lufthavn og en halv snes store broer i Kina.


– Det kræver mange kvalificerede medarbejdere. Men det er et problem at finde folk med de rigtige kompetencer, siger Allan Ruberg og fortæller, at interessen fra Kina i høj grad skyldes den nordiske tilgang til design.


– Der ligger der en eksportmulighed, som vi ikke har været så gode til at udnytte. Men for at kunne imødegå den efterspørgsel kræves også, at vi har kvalificerede medarbejdere, siger Allan Ruberg.


Også Lisbeth Skindbjerg Kristensen, der er senior-lysdesigner hos Rambøll Lighting, som tager sig af alle Rambølls internationale opgaver på området, mener, at Danmark har brug for en lysdesigneruddannelse:


– I dag er det tilfældigt, hvem der får lov til at tage sig af lyset. Det kan meget groft sagt være alt fra arkitekten til fabrikanten. Mange tænker på lysdesign som noget fra Tivoli, men vi har mange ergonomiopgaver for eksempel til arbejdspladser, hvor der er krav til medarbejdernes synsmiljø, siger hun og tilføjer, at en sidegevinst ved lysdesign er, at det kan give energibesparelser.


Allan Ruberg kan sagtens se danske elektrikere videreuddanne sig til lysdesignere. I Dansk El-Forbund siger forbundssekretær Benny Yssing, at elektrikerne skal blive bedre til at vise, at de kan løse opgaverne med lys:


– Vi skal vise, at vi går op i lyset og ikke tænker på det som blot en installation. Især med hensyn til ergonomi og arbejdsmiljø skal vi kunne levere de rigtige løsninger og ikke nøjes med at lade grossisterne udregne og udvælge, hvorledes løsningerne skal laves.


Læs mere i Elektrikeren på side 14: http://www.e-pages.dk/danskelforbund/7/