Oyggjatíðindi

Lýðarsvegur 19

188 Hoyvík

 

Tlf: 314411

Teldupostur: oyggjat@olivant.fo

Galschiøt indgiver klage over politi, der forbød hans isbjørnehær under folkemødet på Bornholm. 
 
Kunstneren Jens Galschiøt har valgt at indgive en klage over politiet, da han mener, at det var i strid med lovgivningen, da hans Isbjørnehær blev stoppet af politiet og dermed ødelagde kunsthappeningen. Jens Galschiøt ledede kunsthappeningen, hvor 10 efterskoleelever havde iført sig isbjørnekostumer. De blev stoppet, og de fik registreret deres cpr-numre af politiet på Folkemødet og fik forbud imod at gå videre.
 
Årsagen var, at eleverne fra Faxehus Efterskoles ansigter gemte sig bag kostumernes isbjørnehoveder. Politiet tolkede det som en overtrædelse af straffelovens maskeforbud. Denne gælder i forbindelse med møder, forsamlinger, optog og lignede for at undgå, at demonstranter ikke kan identificeres, hvis en demonstration udvikler sig til hærværk. Efterskoleeleverne fik derefter besked på, at de skulle tage isbjørnehovederne af, så de ikke længere var maskerede og måtte gå i optog uden hoveder. Efter happeningen var over, gav politiet lov til, at den kunne gennemføres med hoveder på, men der var eventen allerede overstået.
 
Jens Galschiøt undrer sig over forbuddet, da han tidligere har lavet en lignede happening til COP21 i Paris, hvor isbjørne kostumerne ikke vakte nogen problemer. Dette var selvom Frankrig på dette tidspunkt var under undtagelsestilstand, og 130 menneske netop var blevet dræbt af terrorister, og alle verdens statsledere var samlet til klimakonference.
 
Han stiller i klagen til politiet spørgsmålstegn ved, hvordan kunstnere og klimaaktivister fremover ikke må iklæde sig isbjørnedragter. Og om han i fremtiden må bruge muslimske kvinder iført Niqab til at passe sine kunstinstallationer.
 
”Det er ret grotesk, at politiet vælger folkemødet, der jo netop omhandler ytringsfrihed og demokratiske diskussioner til at begrænse de kunstneriske ytringsfriheder. Det skuffer mig i øvrigt, at folkemødets ledelse som tilsyneladende var bekendt med, at politiet ville håndhæve maskeringsforbuddet for isbjørnene, ikke har kæmpet mere for ytringsfriheden og den kunstneriske frihed, men blindt accepterer at politiet udstede maskeringsforbud” udtaler Jens Galschiøt fra hans værksted i Odense.