Oyggjatíðindi

Lýðarsvegur 19

188 Hoyvík

 

Tlf: 314411

Teldupostur: oyggjat@olivant.fo

Så er det sengetid!

PRESSEMEDDELELSE FRA LANDSFORENINGEN LEV

Danmark et af verdens mest CO2-udledende lande. Men det er der heldigvis råd for. Med postkort på mere end 500 caféer landet over kommer Landsforeningen LEV med et tankevækkende forslag til den nye regering – og til danskerne: Sluk lyset og gå i seng kl. 21.00. Det er virkeligheden for mange udviklingshæmmede. Og hvis mennesker med udviklingshæmning kan – så kan alle andre danskere vel også.

Med postkort-kampagnen gør LEV opmærksom på konsekvenserne af de voldsomme besparelser, som er gennemført over for udviklingshæmmede de seneste to år. Konsekvenser, som har fundamental betydning for mulighederne for at leve en anstændig tilværelse med indhold, aktiviteter og udfoldelsesmuligheder.

Postkortene benytter sig af en satire, som sætter tingene på spidsen. Men faste sengetider for voksne udviklingshæmmede med behov for hjælp er faktisk en del af virkeligheden i dagens danske velfærdssamfund.

I botilbud for mennesker med handicap i Aarhus Kommune indførte man således en praksis med, at beboerne får faste sengetider, fordi socialområdet skal spare. Og lignende uværdige besparelsestiltag har vi set andre steder i landet.

- Grønthøsteren har været ude alt for mange steder og alt for mange gange nu. Det er ødelæggende for den pædagogiske støtte til den enkelte, og mange steder har det altså nået et niveau, så der er tale om ren opbevaring, siger LEVs landsformand, Sytter Kristensen.

- Det er rigtigt, at kommunernes udgifter til det specialiserede socialområde har været stigende de senere år. Men det er altså sket samtidigt med meget omfattende forringelser for de allermest sårbare. Det lyder jo paradoksalt. Men faktisk tror jeg, det vil være nærmest umuligt at finde et eneste botilbud, som ikke har oplevet betydelige forringelser de seneste tre-fire år. Vel at mærke år efter år efter år. Desværre kan man konstatere, at velfærdssamfundet Danmark behandler mange af sine svageste medborgere markant ringere i dag end for tre-fire år siden, siger Sytter Kristensen.

Danskerne er imod forringelserne

Postkortet henvender sig både til danskerne og til den kommende regering.

- Heldigvis ved jeg, at et stort flertal af danskerne ikke synes, det er rimeligt, at mennesker med udviklingshæmning skal betale regningen for finanskrise og eksperimentet med kommunalreformen. En TNS Gallup undersøgelse fra i sommer viser, at et stort flertal er imod yderligere forringelser i hjælpen til mennesker med udviklingshæmning. Det budskab håber jeg så sandelig, at en ny regering lytter til – for det er jo i sidste ende fra Christiansborg, at kommunernes rammer fastlægges, siger Sytter Kristensen.

Postkortet om løsningen på hvordan Danmark sparer på energien er et af fire postkort, som LEV har udarbejdet i forbindelse med det netop overståede folketingsvalg. På www.lev.dk kan man se og sende alle kortene.